Naast gezonde voeding en voldoende beweging is ontspanning goede slaap net zo belangrijk voor een gezonde leefstijl.
Een goed nachtrust is daarom van essentieel belang. Maar hoeveel slaap hebben we nu eigenlijk nodig? En word je van te weinig slapen dik?
In deze blog ga ik je meer duidelijkheid geven over een aantal belangrijke beweringen.
Hoeveel slaap hebben we nodig per nacht?
Over het algemeen slapen we ongeveer 8 uur per nacht. Dit is uiteraard een gemiddelde want niet iedereen heeft 8 uur slaap nodig per nacht.
Druk, druk druk
Heb je een druk leven en sport je regelmatig dan zal je waarschijnlijk meer slaap nodig hebben dan iemand die minder actief is.
Vrouwen slapen per nacht wel wat meer dan mannen, maar vrouwen zijn ook vaker alerter in hun slaap waardoor ze ook slechter slapen dan mannen. Die onbewuste alertheid in de slaap kan versterkt worden door kinderen.
Er wordt ’s nachts toch vaker om mama geroepen dan om papa.
Hormonen en gezondheid
Te weinig slaap kan ook leiden tot gewichtstoename. Ik hoor je denken, dus als ik lekker lang slaap word ik vanzelf slanker? Nou was dat maar waar.
Tijdens de slaap vinden er wat hormoon processen plaats. Indrukken moeten verwerkt worden maar één van de belangrijkste processen die plaats vinden is het evenwicht tussen Ghreline en Leptine.
Ghreline stimuleert de eetlust, in de volksmond ook wel het hongerhormoon genoemd en Leptine onderdrukt de eetlust, oftewel het verzadigingshormoon.
Tijdens een goed nachtrust blijven deze 2 hormoonspiegels goed met elkaar in evenwicht. Op het moment dat de Ghreline aangeeft dat je honger hebt is er voldoende Leptine aanwezig om aan te geven dat je vol zit.
Bij een slechte- of verstoorde nachtrust zijn deze 2 hormonen niet in balans en zal je merken dat je meer Ghreline aanmaakt en dus meer honger zal ervaren. Je lichaam maakt dan dus te weinig Leptine aan waardoor je niet meer het sein van verzadiging zal ervaren.
Gevolg is dus meer behoefte aan suikers en vetten en een verminderde verzadiging. Door een hogere behoeft aan suikers kan een langdurige slechte nachtrust ook leiden tot diabetes type 2.
Productiviteit
Een goede nachtrust kan ook de concentratie en productiviteit verhogen. Goed slapen is belangrijk voor verschillende delen van de hersenen waaronder het cognitieve vermogen, de concentratie en de algemene prestatie.
Een slaap tekort heeft ook invloed op onze stemming. We zijn wat eerder prikkelbaar en kunnen minder hebben van onze omgeving en zullen last hebben van stemmingswisselingen. Om die stemmingswisselingen (chagrijnig, verdriet, boosheid) te laten verdwijnen gaan we ook weer eten. Dit noemen we ook wel emotie eten.
Wat kun je doen om beter te slapen?
- Probeer mobieltjes en/of computerschermen te beperken ’s avonds. Door het blauw licht blijven onze hersenen langer actief.
- Ontspan je voor het slapen gaan.
- Drink geen koffie of andere cafeïne houdende dranken voor het slapen gaan. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline aanmaakt. Je wordt dus alerter.
- Ga naar bed als je slaap hebt.
- Houd een ritme aan. Daar raakt je lichaam ook aan gewend.
Een goede nachtrust is dus belangrijk voor een gezonde leefstijl en je zal je veel energieker voelen.
Kijk voor meer informatie over slaap op https://herseninstituut.nl/